Minerva Land Rover 1955

12-10-2023

Minerva Land Rover

Jaar

1955

Transmissie

Manueel

Kleur

Groen

Cilinder capaciteit

4-cilinder

Mijlage

---

Paardenkracht

---

VERKOCHT --- Mooie Minerva Land Rover in zeer goede staat. Dit is een originele Belgische Minerva gebouwd in Antwerpen in 1955. Mooi model met meerdere opties en gadgets inbegrepen.

Exterieur:

Deze Minerva is helemaal compleet. De lak is in zeer goede staat en dat geldt ook voor de soft tops die bij de auto geleverd worden. De deuren gaan helemaal open en kunnen eraf, net als alle soft tops. De auto heeft meerdere opties zoals de winge voor, de brandstoftank, etc.

Interieur:

De stoelen zijn in zeer mooie staat en zijn ook zeer comfortabel voor een Rover als deze. Hij heeft een paar opties in het interieur zoals de zaklamp en de extra opbergruimte onder de stoelen.

Mechaniek:

Auto rijdt erg goed en heeft geen problemen. Zeer nette motorafdeling en onderstel.

Geschiedenis:

Het Belgische leger had een vervanger nodig voor de ongeveer 500 Willys MB's die ze nog in gebruik hadden als overschot uit de Tweede Wereldoorlog. In 1951 kwamen de Willys CJ3a en de Land Rover 80-inch Series 1 in beeld om in die behoefte te voorzien. Na testritten met beide auto's werd de Land Rover gekozen. Wat ook meespeelde was de hoeveelheid onderdelen die lokaal in België konden worden ingekocht en de assemblage in een Belgische fabriek. Dit bleek de doorslag te geven. De Minerva-fabrieken in Mortsel bij Antwerpen werden gekozen voor de assemblage van de Land Rover. Minerva was voor de oorlog bekend als fabrikant van luxe auto's, vrachtwagens en bussen. Het bedrijf was zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog gekomen en zou nooit meer de glorie van weleer beleven.

Na de oorlog werden verschillende auto's van andere bedrijven geassembleerd. In de herfst van 1951 begon de assemblage van de Land Rover Series 1, die uiteindelijk een stalen carrosserie kreeg in plaats van het aluminium van Land Rover. De gelede voorspatborden waren gemakkelijker te maken dan de contouren van Land Rover. In het begin leverde Land Rover ook chassis en schutbord, maar na verloop van tijd maakte Minerva deze ook zelf en leverde Land Rover alleen de motor, motoronderdelen en het dashboard.

Het Belgische leger nam ongeveer 8400 Minerva's in ontvangst. Minerva assembleerde ook ongeveer 370 Land Rover Series 1 voor de rijkswacht en er waren ongeveer 30 Minerva's voor burgers. Ze werden allemaal geleverd tot het voorjaar van 1955.

Er ontstond een geschil met Land Rover over het feit dat Minerva niet tijdig en onvolledig overschakelde op 86-inch versies van de nieuwere Land Rover Series 1. Uiteindelijk wilde Land Rover de relatie verbreken. Uiteindelijk wilde Land Rover de relatie verbreken, maar in een buitengerechtelijke overeenkomst bouwde Minerva nog 1.100 86-inch versies van hun versie van de Land Rover Series 1 in de jaren 1954-1956. Dit waren allemaal civiele versies die ook werden geëxporteerd.