Stutz Bearcat 1979

11-09-2023

Stutz Bearcat

Jaar

1979

Transmissie

Automatisch

Kleur

Grijs/zwart

Cilinder capaciteit

6596cc, 8-cylinder

Mijlage

24.000 miles

Paardenkracht

---

Prijs op aanvraag --- Zeer bijzondere Stutz Bearcat uit '79, de cabrioversie van de Stutz Blackhawk. De allereerste Blackhawk werd gekocht door Elvis Presley, en daarna nog vele andere beroemdheden.

Exterieur:

Volledig originele auto, originele lak die in zeer goede staat is en erg glanst. De Stutz heeft een extra zware stalen carrosserie die met de hand is gemaakt in Carrozzeria Saturn in Cavallermaggiore, vlakbij Turijn, Italië. Zowel de lak als het chroom zijn zeer goed onderhouden. De softtop is altijd onaangeroerd gebleven en is gemakkelijk afneembaar (of je rijdt ermee als T-top of als volledige cabriolet). Stutz wordt geleverd met een reservewiel achterop de auto.

Interieur:

Interieur is in goede staat en is voorzien van 18 karaats goud op het houten dashboard en console. Het klokje op het dashboard werkt nog, evenals alle andere meters. Lederen stoelen vertonen geen tekenen van scheuren maar wel wat ouderdomssporen. Elke passagier in deze Stutz heeft een sigarettenaansteker, wat erg belangrijk was in die tijd :). Over het algemeen heeft de auto veel luxe details die haar speciaal en comfortabel maken.

Mechaniek:

Zeer soepel rijdende auto aangedreven door een 6596cc, 8 cilinder. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Geschiedenis:

Het Stutz Motor bedrijf werd in 1968 nieuw leven ingeblazen door de New Yorkse bankier James o'Donell. Hij werkte samen met de gepensioneerde Chrysler stylist Virgil Exner die de Blackhawk ontwierp.

Virgil Exner's Duesenberg "revival" concept. Stutz was een bekende Amerikaanse autofabrikant in de vooroorlogse periode.

De nieuwe Blackhawk werd als prototype gebouwd door Ghia in Italië en de productie van de auto begon in 1970 op basis van een GM chassis, motor en aandrijflijn.

Carrosseriebouwer was eerst Carrozeria Padane in Modena (Italië) en vanaf 1972 carrozeria Saturn in Carvallermaggiore (bij Torino, Italië). De totale productietijd per auto was meer dan 1.500 manuren. Het interieur bestond uit 24-karaats vergulde bekleding, roodhouten dashboard en Coolly lederen stoelen.

De luxe uitrusting en arbeidskosten maakten het een zeer dure auto. In 1979 kostte hij 70.000 USD terwijl de Cadillac Seville, de duurste GM auto, slechts 14.000 USD kostte in die tijd. Hij was ook duurder dan eender welke luxe Europese auto zoals Rolls Royce, Aston Martin, enz.

Dit alles maakte het de favoriete auto van de sterren uit de showbusiness.

De allereerste Blackhawk werd gekocht door Elvis Presley. Dit was het tweede prototype dat Padane bouwde (de eerste werd gebouwd door Ghia). De Blackhawk werd na zijn dood gerestaureerd en is nu te zien in zijn Graceland Museum in de Verenigde Staten.

Andere beroemde eigenaren waren Sammy Davis Jr, Dean Martin, Wilson Pickett, Johnny Cash, Curt Jurgens, Jerry Lewis, Liberace, Willie Nelson, Isaac Hayes, Tom Jones, Billy Joel, Elton John, Paul McCartney, Barry White, enz.

Vanwege technische en ontwerpproblemen werd de Stutz eerst gemaakt als een gesloten coupé met de naam Blackhawk.

Een cabriolet-targa met de naam Bearcat werd pas in 1979 geïntroduceerd.

Van 1970 tot 1987 zijn er ongeveer 600 Stutz auto's geproduceerd, waarvan slechts 30 Bearcats waarvan er maximaal 10 bewaard zijn gebleven. Van 1987 tot 1995 zijn er nog ongeveer 13 Bearcat Il en III (geen targa maar volledig open) geproduceerd.

De hier gepresenteerde auto is een van de slechts 7 Bearcats die in 1979 zijn geproduceerd. Er wordt aangenomen dat hij nieuw is geleverd aan de penningmeester (op dat moment van de Stutz Corporation) en figureerde in advertenties voor Stutz in 1979 (zie foto).

De auto is in volledig originele staat (niet gerestaureerd) en heeft minder dan 24.000 mijl.

Veel Stutz auto's maken nu deel uit van privécollecties over de hele wereld, vooral in het Midden-Oosten en in de VS. In november 2018 presenteert de Retro Classics Salon in Koln (Duitsland) een speciale tentoonstelling als bijdrage aan Stutz, maar geen van de auto's op de tentoonstelling is een Bearcat.